GARRA RUFA SPA

gyógyító halas kezelés

garrarufa

A hal

Leírás a Garra rufa gyógyító halról

A Garra rufa az Eurázsiai régióban már évszázadok óta ismert halfaj. Törökországban Kangal néven is találkozhatunk vele. Bár az akvarisztikában kevésbé terjedt el, ami köszönhető talán kevésbé élénk színezetének, sok más tulajdonsága teszi mégis roppant népszerűvé. Természetes élőhelyén a magas vízhőmérsékletet is kiválóan tűri, így könnyen alkalmazkodott a törökfürdők 35-40 °C-os klímájához. Ettől függetlenül a tartási hőmérséklete lehet alacsonyabb, akár 25 °C-os, szobahőmérsékletű is. Mérete felnőtt korára elérheti a 14 cm-t. Testfelépítése is talajlakó életmódjához alakult; hosszúkás, kifli alakú. Étrendjébe az algák, kisméretű élőlények, lárvák tartoznak, de a fürdőkben a természetes táplálék hiányában ezeket felváltotta a vízben fürdőző emberek hámsejtjei. Érthető, hogy a természetes gyógymódokat kedvelők körében miért vált híressé ez a hal.

shutterstock_81239884_1.jpg

Eladó garra rufa gyógyító halak

A gyógyító halakat nem csak a halpedikűr rendszerünkhöz adunk, hanem külön is értékesítünk. A Garra rufa halakat minden héten Németországból importálunk. A halak rendszerint szerdán érkeznek és egy hetes előrendeléseket tudunk fogadni.

4-6 cm-es méretben: Kérjen ajánlatot

A fenti ár minimum 20 db hal rendelése esetén érvényes, budapesti átvétellel.

Hol élnek a Garra rufa halak?

A gyógyító halak több faja is él Iránban, Törökországban, Szíriában, Dubaiban és a közelkeleti régió több területén. Általában kis patakokban, sziklás partú kis folyókban. A patakok meleg vízűek, de mégis magas oxigéntartalmúak. A mai napig nagyon sok folyószakaszt lehet találni, ahova ha bemenek az emberek a halak azonnal megkezdik a "munkát" halacskák.

 A gyógyító halak tartási feltételei

 • A hőmérséklet hirtelen változását kerüljük!
 • Tartási hőmérsékletet tartsuk 30 celsiusfok körül.
 • Etessük minden nap megfelelő szemcseméretű granulátummal!
  • akkor is etessük, ha aznap "dolgozott"
 • A halakat méretűk szerint tartsuk kellő méretű akváriumban (1 cm /1 liter)
 • Ajánlott a tartó akváriumban bújkálót is elhelyezni (pl.: műnövény), hogy nyugodtabbak legyenek.
 • Az állandó oxigénellátásra figyeljünk!
 • Az akvárium párolgásának utántöltésére használjunk lágy vizet.
 • A "doktor halaknak" is szükségük van alvásra, ezért minimum 6-8 óra sötétséget biztosítsunk számukra.
 • Figyeljünk rá, hogy a telepítés utáni időszakban a halak ugrálósabbak.

garrafej.jpg

A bőr evő halak harapnak?

Senkinek sem ettől félnie, hiszen nincsenek fogai. A talajlakó életmódhoz alkalmazkodot faj szája szívószervként funkcionál. Szívogatja az elhalt hámsejteket, amitől kellemes mikromasszázst nyújtanak a kezelt testrészen.

Mekkorára nő egy Garra rufa hal?

A halak felnőtt korukban (1,5-2 év) alatt elérik a felnőtt méretüket, ami akár 14 cm is lehet. A kezeléseket ekkor is el tudják látni, bár a helyhiány miatt érdemes ezeket a példányokat inkább fiatalabbra cserélni.

Meddig él egy Garra rufa?

Akváriumi tartásuk esetén akár 3-5 év. A kezelőkben speciális életkörülmények és a magasabb hőmérséklet miatt ez átlagosan 2-3 év.

Szaporodik a halpedikűrben?

Elméletileg nem. Szaporításukhoz nagyon speciális körülmények szükségesek. Ezzel ellentétben előfordulhat, hogy lesz szaporulat.